Am realizat de curand ca e plin de divortati pe aici. O prietena din Romania imi spunea ca America e distrugatoare de relatii, ca a avut multi prieteni care au venit aici sub forma de cuplu si in maxim un an nu mai erau impreuna. Insa nu ma refer la imigranti ci la americanii nascuti si crescuti aici, fara „socul” mutarii in alta tara.
Am cunoscut in ultima vreme mai multi americani, toti divortati. Acestia la randul lor au prieteni divortati, in povestile lor apar alte gramezi de persoane divortate, nu se mai termina lantul de divorturi. Incerc acum sa ma gandesc la unii care nu sunt divortati, sunt si din astia, dar mai putini. Eu nu am nimic impotriva divortului, ca decat sa traiesti chinuit mai bine singur si trist (tristetea optionala) dar astia exagereaza rau de tot. Am citit prin articole ca 50% din casatoriile din America se termina cu divort, cu toate ca sunt semne ca procentul ar fi in scadere. Cam cum auzeam in Romania din cand in cand de cupluri divortate asa aud aici de cei nedivortati..
Mai toti astia de ii stiu eu sunt si credinciosi, unii merg la biserica regulat, altii din cand in cand mai baga citate din biblie, deci, teoretic asa, eliminam lipsa credintei ca motiv. L-am prins in toane mai bune pe unul din ei si l-am intrebat de ce sunt asa multe divorturi. S-a intunecat nitel si mi-a spus ca viata e complexa. Am zis sa il intreb pe chinez cum vede el treaba asta, el mi-a zis ca din cauza ca femeile is usuratice si mi-a explicat foarte serios, si convins ca asa e cum zice el, ca el primeste saptamanal email de la femei din cartier care vor sa faca sex cu el fara obligatii. Mi-am dat seama pe ce site-uri umbla el si cum de s-a ales cu un virus ce i-a pus parola pe toate documentele de pe computer si ii cerea nu stiu cate sute de dolari daca le vrea inapoi.
Pe langa astia de mai sus, am avut marea surpriza sa aflu ca doi tineri pe care ii stiu, 20-25 maxim ca varsta, au copii de 2,3 ani. Unul din ei nici nu avea serviciu, juca jocuri pe computer non stop, alalaltul avea serviciu si baga jocuri doar in weekend. Din cate mi-am putut da eu seama ei nu aveau nici o tangenta cu copilul sau mama, eu am aflat dupa cateva luni bune de cand i-am cunoscut, sapand prin pozele lor pe facebook. Astia nici nu cred ca au fost casatoriti vreodata, nu ii bag la divortati, insa ii bag la ciudatenii care par sa fie normale pe aici.
Habar nu am ce concluzie sa trag la articolul asta, as fi curios sa aflu de ce sunt chiar asa multe divorturi.
cred ca americanosii nostri merg pe un principiu foarte sanatos : nu poti merge toata viata pe aceeasi bicicleta !!!!!!!!!!!! si atunci mai trebuie sa schimbi , treci de pe mont pe cursiera, umpic pe bmx si tot asa :)))))))))))))
divorturile in usa?! ca si orice alta industrie din america. produce si cheltuie bani , depinde cum vezi lucrurile, ca se uita de moralitate?! asta e partea a doua , dar consider ca traim intr o societate , care din pacate, uita sau poate deja a uitat de tot ce inseamna principii !!! si ce faci atunci?! din pacate te conformezi . ca daca faci pipi impotriva vantului stii cam ce iese 😉
greu cu biclele in ziua de azi
Interesanta perspectiva. Mie mi se pare ca e o treaba general valabila pentru generatia noastra, the millennials, cum ni se spune. Si in Romania sunt multe divorturi, dar nu stiu care e procentul.
Daca ai dreptate si in America sunt mai multe, poate fi o treaba culturala, in societatea noastra cu siguranta sunt multe modele de casnicii de succes in randul parintilor (in sensul de „fara divort”, nu neaparat fericite) si exista o cultura a compromisului, a indurarii si a vietii duble (daca nu esti fericit acasa, mimeaz-o si vezi-ti de viata ta pe ascuns). In plus, sunt multe casnicii dezechilibrate ca raport de putere si atunci partenerul mai slab, dependent financiar (de obicei femeia), tine cu dintii de stablitatea relatiei. Cam ca in America anilor ’60. Daca in SUA exista mai multa egalitate intre sexe si nici o cultura a compromisului (ei cred in „persuit of happiness” mult de tot) atunci sunt 2 motive sa iti bagi picioarele cand dai de greu. Iar viata de cuplu pe termen lung inseamna mult greu.
da, buna explicatie, cred ca dependenta financiara are un rol foarte important. gandindu-ma la niste discutii recente, aici femeia nu are teama ca, atunci cand cere divortul, primeste o batuta sa isi bage mintile in cap..dar poate astea is cazuri extreme in Romania, sper.
La millenials (parca generatia Y le mai zicea) am avut impresia ca nici casatoriile nu mai sunt asa la moda, se pacatuieste cam mult:), unii mai trec pe la primarie ca se gandesc la copil si la bunuri materiale.
Da, e o moda in generatia noastra, multi se casatoresc cand deja un copil e pe drum. Unii nici atunci. Intr-un fel inteleg, desi eu m-am maritat inainte, fara motiv, ca sa zic asa, adica nu pe motiv de sarcina.
Ii inteleg in sensul ca suntem prima generatie mai independenta, nu vrem sa ne legam nici de banci, nici de slujbe, nici de un om.